10 syytä voimaharjoitteluun

 

 Jokaisen tulisi voimailla, tavalla tai toisella. Piste. Mutta miksi? Eikö voimaharjoittelu ole sitä, kun isot miehet hikoilee, piereskelee ja karjuu kellarissa? Paiskotaan rautoja ja kiroillaan? Miksi kukaan sellaista haluaisi harrastaa? Lue seuraavat 10 kohtaa ja sen jälkeen saatat olla voimaharjoittelun suhteen eri mieltä.

 

1. Jaksat paremmin arjessa

 

 Voima on kaiken perusta. Lihasten pitää tuottaa voimaa, kun kävelet, nouset portaita, nostat ja kannat tavaroita, hakkaat halkoja, ajat nurmikkoa jne. Kun sinulla on enemmän voimaa, jokainen noista toiminnoista vie pienemmän osan siitä ja on näin ollen kevyempi.

 

 

2. Kulutat enemmän energiaa (=kaloreita)

 

 Lihaskudos on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin rasvakudos ja kuluttaa siis enemmän energiaa. Kilo lihasta kuluttaa vuorokaudessa n. 20 kcal, mikä on moninkertainen rasvakudokseen verrattuna. Hankkimalla viisi kiloa lihasmassaa vartaloon saatat nostaa päivittäistä energiankulutustasi lähes 100 kcal.

 

 

3. Painoa pudottaessa säästät lihasta ja aineenvaihduntaasi

 

 Koska lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasvakudos, pyrkii keho mielellään energiavajeessa luopumaan ennemmin lihaksista kuin rasvasta, mikäli et käytä niitä. Voimaharjoittelemalla painonpudotuksen aikana pystyt kuitenkin säästämään lihaksiasi ja priorisoimaan rasvan palamista. Samalla ylläpidät aineenvaihduntaasi.

 

 

4. Ennaltaehkäiset vammoja

 

 

 Voimaharjoittelu vahvistaa lihaksia, luita, jänteitä ja muita tukikudoksia. Kun kudokset ovat vahvempia ne kestävät toistuvaa rasitusta paremmin ja näin ennaltaehkäiset rasitusvammoja. Jos jokin tuki- ja liikuntaelimistön vaiva kuitenkin syystä tai toisesta, rasituksen tai tapaturman myötä, pääsee syntymään, on kuntoutuskin voimaharjoittelua. Tuolloin ärtyneen kudoksen rasituksen sietokyky rakennetaan takaisin lähtötasolle (ja mielellään ylikin).

 

 

5. Ehkäiset voiman ja lihasmassan menettämistä ikääntyessä

 

 

 50. ikävuoden jälkeen maksimivoima vähenee 1% vuodessa ja 65. ikävuoden jälkeen 1,5-2% vuodessa. Lihasmassa taas alkaa käyttämättömyyden seurauksena vähenemään jo 30 ikävuoden jälkeen. Ikääntyessä tämä alkaa näkymään tasapainon heikkenemisenä ja liikkumisen hitautena. Myös tasapainon korjaaminen horjahduksen jälkeen vaatii voimaa, mutta siihen ei välttämättä ole rahkeita. Jos voimataso on niin heikko, että tuolista ylösnouseminen on joka kerta maksimaalinen suoritus ja vastaa parikymppisen voimailijan kyykkäämistä 200 kg niskassa useita kertoja päivässä, niin arki on hyvin kuormittavaa. Lihasmassan ja voiman häviämistä pystyy kuitenkin estämään ja jopa kääntämään nousuun, niin millä, no säännöllisellä voimaharjoittelulla!

 

 

6. Parannat itseluottamusta ja minäpystyvyyden tunnetta

 

 

 Painoja nostaessa ponnistelet ulkoista kuormaa vastaan. Saatat joutua olemaan ajoittain epämukavuusalueellasi, mutta kun selviydyt sen läpi voittajana ja pystyt liikuttamaan yhä suurempia kuormia, tekee tämä hyvää itseluottamukselle ja minäpystyvyyden tunteelle. Tämä saattaa osaltaan auttaa elämän muita osa-alueita. Voimaharjoittelu myös ylläpitää tiettyä lihasten lepojännitystäkin, joka saa aikaan jäntevämmän ja ryhdikkäämmän olon.

 

 

7. Parannat suorituskykyäsi

 

 

Kun olet vahvempi parantaa se suoriutumistasi eri liikuntalajeissa ja muissa harrastuksissa. Juoksulenkillä askel on tehokkaampi ja taloudellisempi, tennistä pelatessa syöttö ja palautukset voimakkaampia, jalkapalloa pelatessa karkaat helpommin vastustajalta pallon kanssa. Marjametsässäkin polvi nousee kepeämmin etkä kompastele mättäisiin ja luontopolulla mäkien nouseminen ja laskeutuminen on helpompaa.

 

 

8. Tasapainotat kehoasi

 

 

 Kuvitellaan, että työskentelet esimerkiksi toimistotyössä. Kahdeksan tuntia päivässä työskentelet näyttöpäätteellä työpöydän ääressä. Vapaa-ajalla mahdollisesti neppailet puhelimella ja katsot sohvalla Netflixiä. Saatat käydä illalla kävelyllä, mutta muuta liikuntaa ei juuri ole. Käytännössä kaikki päivän aktiivisuus tapahtuu kädet vartalon etupuolella. Kuinka paljon käytät selkälihaksiasi taaksepäin suuntautuvilla liikkeillä tai keskivartalon lihaksiasi, jos istut puolet vuorokaudesta ja makaat sängyssä kolmanneksen? Noita arjessa vähemmälle käytölle jääviä lihasryhmiä on järkevää vahvistaa voimaharjoittelun keinoin jo ennen, kuin ongelmia ilmaantuu.

 

 

9. Parannat liikkuvuuttasi

 

 

 Monelle liikkuvuus tarkoittaa passiivista venyttelyä eli istut vaikka lattialle ja kurotat kohti varpaita venyttääksesi takareisiäsi. Tämä todennäköisesti tuntuu hyvältä ja rentouttaa hetkeksi. Parantunut liikkuvuus ei kuitenkaan jää käyttöön pysyvästi ellet tee tämän tyyppistä venyttelyä todella paljon. Venyttelemällä kudoksiin on hankala saada varsinaista pituuden muutosta aikaiseksi, vaan lisääntynyt liikkuvuus perustuu lähinnä siihen, että opetat hermostoasi sietämään venytystä paremmin, jolloin epämiellyttävä tunne venytyksessä vähenee vähitellen. Jos kuitenkin koulutat aivosi ja lihaksesi tuottamaan voimaa suuremmalla alueella sinulla on aktiivisessa käytössäsi suurempi liikelaajuus. Tähän voimaharjoittelu hallitusti mahdollisimman suurella liikeradalla on paras vaihtoehto. Venytys ja vahvistaminen samassa paketissa.

 

 

10. Ulkonäkö

 

 Jätetään turhamaisuus viimeiseksi. Tässäkään tavoitteessa ei kuitenkaan mitään vikaa ole ellet käytä sitä nostaaksesi itseäsi muiden yläpuolelle. Muuten mielestäni voimaharjoittelussa ulkonäkötekijöiden vinkkelistä ja sporttisen lihaksikkaan kropan tavoittelussa ei ole mitään vikaa, jos sellaisia tekijöitä satut arvostamaan. Terveyshyödyt kuitenkin seuraavat tässä mukana vaikket niitä ensisijaisesti tavoittelisikaan (ellet hölmöile typerien dieettien kanssa).

 

Jos ja kun toivottavasti nyt luit listan läpi ajatuksen kanssa, niin keksitkö vielä järkeviä syitä olla harjoittelematta 2-3 kertaa viikossa 30-60 minuuttia kerrallaan? Tämä ei vaadi välttämättä vääntäytymistä hienhajuiselle kellarisalille tai isolle ketjusalille fitness -ihmisten keskelle, vaan voi toteutua aivan yhtä hyvin kotonakin. Hommaat vain säädettävät käsipainot, pari kahvakuulaa tai vastuskuminauhoja. Kehonpainokin on vallan hyvä. Voimaharjoittelu on myös järkevästi toteutettuna täysin turvallista. Mikäli harrastus on uusi Sinulle tai joitain vaivoja löytyy, suosittelen kuitenkin fysioterapeutin tai personal trainerin tapaamista harjoitteluohjelman suunnittelun ja ohjaamisen merkeissä. Näin saat varmasti turvallisesti parhaat hyödyt tästä hienosta harrastuksesta irti.

 

 

 Tommi Lampinen

 Fysioterapeutti, PhysioTrainer ja Ravintovalmentaja